Moonee Ponds

Moonee Ponds

Renovation and Extension

Situated in an inner Melbourne growth suburb, this completed project is designed to accommodate multi-generational living

In response the the rising real estate prices and the double difficulties young families have in finding affordable homes and childcare, this home provides a pro-type solution that accommodates two distinct living groups. This allows the home to adapt to the changing needs of its occupants, giving privacy and independence to the residents who come together to gather in the kitchen/ living space. The new courtyard entry gives autonomy to those occupants of the rear wing, whilst also giving light and air into the restored villa at the front. 

The design responds to the tight site by giving the house as much transparency as possible. Views through the living space are made possible by clever rationalisation of the structure- an expressed series of bracing walls that form bookcases and framed windows. This means the lower floor can be opened up for a spacious communal area.

Collaborators


  Northern Edge Studio

  Stokes Rousseau